Wednesday, June 27, 2007

výpočet hodnot

Výhradou proti používání tohoto trojúhelníkového diagramu je argument, že součet oxidů, které se používají pro výpočet hodnot je v porovnání s SiO2 a Al2O3 výrazně nižší a nemůže proto objektivně určovat chemický charakter horniny, resp. celé serie hornin. Naproti tomu diagram MFA umožňuje rychlou a poměrně jednoduchou konstrukcí i výpočtem znázornit tendenci diferenciace vždy jedné skupiny eruptiv. Navíc umožňuje rozlišit vulkanické horniny tholeitové od alkalikých a alkaliko-vápenatých.

Poldarvaart-Elston (1954) navrhli tzv.


mafický index M = 100.Fe
_________ a
Mg + Fe

felzický indes F = 100. (Na + K)
_______________
Ca + Na + K

které se používají jako jedna ze souřadnic v různých diagramech. Do této skupiny indexů ještě patří index hořečnostosti hornin, který má tvar:

100 . Mg
__________
Mg + Fe2+

Kuno a spol. (1957) použili k vyjádření postupu tuhnutí magmat havajských vulkánů i n d e x t u h n u t í SI (solidification index), který má tvar:

SI = 100 . MgO
________________________________
MgO + Fe2O3 + FeO + Na2O + K2O


Index tuhnutí SI, označovaný v poslední době jako Kunův index se používá jako koordináta grafů a diagramů, na jejichž vertikální ose jsou vynášeny např. stupeň alkalinity, obsahy petrogenetických prvků apod.
Rittmann (1953) navrhl pro sledování změn chemického složení vulkanikých hornin Indonézie index "p" - index pacifičnosti:

Al - Alk
p = SiO2 ._________ + 0.70
Al + Alk


přičemž AL = 0.9.Al2O3, Alk = K2O + 1.5 Na2O, údaje v hmotnostních procentech. Podle uvedeného autora horniny s vyšším indexem "p" než 55 patří do pacifické (dnešní vápenato-alkalické) serie, zatímco horniny s hodnotou "p" nižší než 55 patří buď do atlantické nebo středomořské provincie. Atlantická provincie je charakterizována výskyty vulkanických hornin výrazně kalium alkalických.

Labels: