Wednesday, March 07, 2007

Výsledkem magmatického procesu

jsou magmatické horniny vznikající diferenciací a krystalizací taveniny. Protože krystalizace hornin z magmatické taveniny probíhá za různých podmínek, můžeme tyto horniny rozdělit do těchto skupin :

1. Vulkanické (výlevné) horniny - vznikly rychlým ztuhnutím lávy na zemském povrchu za normálního tlaku. Za těchto podínek se plyny a páry neváží v minerálech a unikají do atmosféry.
2. Subvulkanické horniny - vznikly z taveniny, která se nedostala na povrch Země a ztuhla blízko pod zemským povrchem. Tuhnutí neprobíhá tak rychle jako na povrchu. Plyny a páry neunikají tak rychle část se jich může vázat vázat v minerálech.
3. Hypoabysální horniny - vznikaly tuhnutím intruzí ve středních hloubkách bez vlivu zemského povrchu a za vyšších tlaků. Výsledkem jsou lépe vykrystalované minerály bohatší na těkavé látky.
4. Plutonické (hlubinné) horniny - vznikaly ve velkých hloubkách. Chladnutí magmatu probíhá velmi pomalu a za vysokých tlaků. Výsledkem jsou minerály hrubozrnné s vyšším obsahem plynů a par.

Labels: ,