Sunday, April 15, 2007

Faktory ovlivňující průběh a výsledky metamorfózy

Již bylo uvedeno, že metamorfní procesy jsou ovlivňovány teplotou a tlakem. Kromě těchto dvou základních faktorů s eprojevuje vliv řady dolších činitelů. Hlavní metamorfní činitele můžeme rozdělit na fyzikální a chemické faktory.

1. Fyzikální faktory

Teplota - často je hlavní příčinou probíhajících přeměn. Hlavním zdrojem tepla jsou magmata, může se však uplatňovat i energie uvolňovaná při radioaktivním rozpadu prvků. Při regionální metamorfóze se uplatňují teploty od 80oC do 900oC, při šokové a kontaktní do 1400oC.

Tlak - celkový tlak působící při metamorfóze je souhrnem různých tlaků - tlaku nadloží, směrného tlaku a tlaku fluidní fáze.
Tlak nadloží je způsoben sloupcem hornin v nadloží a je funkcí hloubky : v 10 kilometrech je přibližně 260 MPa, ve 20 kilometrech pak 550 - 600 MPa.
Směrný tlak působí v určitém směru a způsobuje hlavně deformaci hornin. Kromě toho ovlivňuje také migraci prvků při metamorfóze.
Tlak fluidní fáze je souhrnem tlaků jednotlivých složek (vody, oxidu uhličitého, kyslíku, síry, fluoru apod.). Z těchto je nejdůležitější tlak vody ovlivňující dehydrataci.

Čas - podle doby trvání metamorfózy rozlišujeme :
Šokovou metamorfózu - trvá setiny sekundy (při dopadu meteoritů), dny až několik let.
Lokální metamorfózu - doba trvání je statisíce až miliony let.
Regionální metamorfózu - trvá desítky milionů let (tercynská metamorfóza 100 milionů let).

Labels: , , , , ,