Sunday, March 11, 2007

Geochemické procesy v kontinentální kůře

Procesy probíhající v této části zemské kůry můžeme spojit do řetězce, který má charakter uzavřeného cyklu jak je patrno z obr. .
Tento cyklus je nejvhodnější začít magmatickým procesem. V tomto procesu dochází k roztavení hornnin v hlubinách Země, výstupu taveniny (někdy až na zemský povrch). Magma pak tuhne za různých podmínek na magmatické horniny.
Na takto vzniklé horniny pak působí atmosféra, hydrosféra a biosféra - tzv. hypergenní činitelé. Horniny vlivem těchto činitelů podléhají zvětrávání. Dochází k jejich rozdrobení, rozpouštění a následnému transportu produktů těchto dějů vodou či větrem. Po transportu, v novém prostředí, dochází k sedimentaci produktů zvětrávání. Látky se ukkládají na sebe a vznikají tak mohutné vrstvy sedimentů. Ty potom mohou podléhat dalším přeměnám - diageneze.
Horniny vzniklé na povrchu mohou být přemístěny do hlubších částí Země, kde se dostávají pod vliv zvýšené teploty a tlaku. Vlivem těchto činitelů pak dochází ke změnám minerálníhho složení a struktury hornin. Takovéto přeměny nazýváme metamorfóza a horniny takto vzniklé metamorfované horniny.


> Sedimentace > Diageneze


Transport Metamorfizmmus


Zvětrávání Anatexe



Magmatické < Palingeneze
procesy



Juvenilní
přítoky

Labels: , ,