Friday, March 16, 2007

Těmito ději dochází

k postupným změnám ve složení magmatu. Přitom ale platí, že kromě minerálů stálých, které se nemění až do ukončení procesu tuhnutí magmatu (kongruentní tavení), se často uplatňuje tavení inkongruentní. Při tomto způsobu tavení je vykrystalizovaný minerál taveninou opět rozpouštěn a vzniká z něj nový minerál a tavenina.


Nyní k vlastnímu průběhu krystalizace magmatu a vznikajícím minerálům a horninám.
Za základní taveninu je považováno magma bazaltové. Pro ně sestavil Bowen krystalizační schéma se dvěma řadami (viz obr. ).
Počáteční stadium krystalizace je nazýváno ranná rystalizace, či protokrystalizace (Fersman). Jako první v tomto stadiu krystaluje olivín. Ten potom klesá níže a hromadí se za tvorby peridotitů. Dále se během ranné krystalizace vydělují sulfidy (v takuté podobě) - hlavně železa, které rovněž klesají ke dnu. Současně se sulfidy krystalují oxidy železa (ilmenit, magnetit), které vytvářejí významná ložiska železnato - titanových rud. Později krystalizují pyroxeny rovněž klesající ke dnu a vytvářející pyroxenity. Na konci tohoto stadia obvykle začínají krystalovat vápenaté plagioklasy. Ty jsou ale lehčí než magma a proto mohou vystupovat do vyšších poloh, kde vytváří anortozity.

Labels: ,