Friday, May 25, 2007

Sedimentace

Produkty zvětrávání nerozpustné ve vodě mohou zůstat na místě a vytvářet regolit. Častěji jsou však vlivem různých vlivů, např. gravitace, vody, větru a ledovců, donuceny k migraci.
Během transportu pak dochází k dalšímu zpracovávání látek - lámání, drobení a třídění podle velikosti a hmotnosti částic. Zároveň dochází k vyluhování rozpustnějších sloučenin z unášených částic.
Transport produktů zvětrávání probíhá většinou ve směru z vyšších poloh do nižších (napovrchu Země). Většinou je transport ukončen v oceánech a přilehlých pánvích nebo intrakontinentálních pánvích.
Transport geochemckých látek může probíhat různými způsoby - vlečením úlomků po dně, v suspenzi i v pravém roztoku. Charakter transportu je závislý na povaze látek a hlavně na tektonických pohybech. Například kalcit (CaCO3) je v oblastech slabých tektonických pohybů dopravován téměř výhradně v pravém roztoku. S přibývající aktivitou pohybů se ale zvyšuje podííl suspenze.
Diferenciace materiálu pokračuje i po ukončení transportu při jeho ukládání. Klastický materiál, tvořený většími částicemi (10% až 95% celkového množství), se ukládá obvykle již v deltách řek. Vdeltách se ukládají prach, jíl a písky. Zbývající materiál (obvykle již v pravém roztoku) je unášen dále do sedimentační pánve, kde je teprve ukládán.
Kromě tohoto - přineseného - materiálu se uvnitř pánve ukládá také jiný druh. Jde o tzv. intrabazénový materiál. Tento materiál vzniká přímo v pánvi vysrážením - anorganickým či biogenním.

Labels: