Monday, October 15, 2007

Reakce

1. vyplývající z přítomnosti karboxylové skupiny v molekule = tvorba solí. Esterů, amidů
2. vyplývající z přítomnosti hydroxylové skupiny v molekule
 oxidace hydroxykyseli se sekundární alkoholickou skupinou na ketony
 oxidace hydroxykaselin s primární alkoholickou skupinou na aldehydy
 hydroxykyseliny s terciální alkoholickou skupinou se běžnými oxidačními činidly neoxidují
 aromatické kyseliny vykazují Se na aromatickém jádře

Zástupci
glykolová kyselina -v nedozrálých rostliných plodech
mléčná kyselina - v kyselém mléku, kvašených okurkách, vzniká mléčným kvašením cukrů.
optické antipody cis- a trans-



jablečná kyselina (hydroxyjantarová) - v nezralém ovoci - jablka, hrozny
vinná kyselina (acidim tartaricum) - cis- a trans- forma
- v hroznové šťávě



citronová kyselina . (ac. citricum) - v mnoha plodech
- bezbarvá krystalická látka, kyselé chuti, má biochemický význam (Krebsův cyklus)
- užití jako konzervační prostředek, pro přípravu nápojů
kyselina salicylová - volná ve formě česterů v některých rostlinách



kyselina acetylsalicylová - antipyretikum



kyselina gallová - součást taninu
- barvení vlny, lékařství