Reakce
1. vyplývající z přítomnosti karboxylové skupiny v molekule = tvorba solí. Esterů, amidů
2. vyplývající z přítomnosti hydroxylové skupiny v molekule
oxidace hydroxykyseli se sekundární alkoholickou skupinou na ketony
oxidace hydroxykaselin s primární alkoholickou skupinou na aldehydy
hydroxykyseliny s terciální alkoholickou skupinou se běžnými oxidačními činidly neoxidují
aromatické kyseliny vykazují Se na aromatickém jádře
Zástupci
glykolová kyselina -v nedozrálých rostliných plodech
mléčná kyselina - v kyselém mléku, kvašených okurkách, vzniká mléčným kvašením cukrů.
optické antipody cis- a trans-
jablečná kyselina (hydroxyjantarová) - v nezralém ovoci - jablka, hrozny
vinná kyselina (acidim tartaricum) - cis- a trans- forma
- v hroznové šťávě
citronová kyselina . (ac. citricum) - v mnoha plodech
- bezbarvá krystalická látka, kyselé chuti, má biochemický význam (Krebsův cyklus)
- užití jako konzervační prostředek, pro přípravu nápojů
kyselina salicylová - volná ve formě česterů v některých rostlinách
kyselina acetylsalicylová - antipyretikum
kyselina gallová - součást taninu
- barvení vlny, lékařství
<< Home