Tuesday, August 28, 2007

smog

Ovzduší troposférického reaktoru je obohacováno emisemi SO2, současně přítomné oxidy dusíku, částice těžkých ková (např. jemný popílek) a částice sazí působí jednotlivě nebo integrovaně jako katalyzátor. Mraky a mlha se tak stanou velmi kyselými, včetně veškorého následného působení na živou přírodu, včetně člověka, ale také na techniku, kde se podílí na atmosférické korozi. Pokud se mlha a mraky stanou velmi kyselými, pak v nepřítomnosti katalyzátorů, se snižující se hodnotou pH se snižuje reakční rychlost vzniku kyseliny sírové.

b) chemismus vzniku fotochemického smogu (typ Los-Angelex):
Město Los-Angeles je situováno v terénem uzavřené lokalitě, s intenzivním automobilovým provozem souvisejícími emisemi, včetně intenzivního slunečního záření. Vznikající smog dráždil oční sliznice, působil bolesti hlavy, škody na rostlinstvu a řadu nepříjemných souvisejících či následných jevů. Rozvoj průmyslu a automobilismu, včetně znečišťování ovzduší vytváří dnes atmosférické podmínky pro vznik tohoto druhu smogu i v jiných místech světa. Chemismus i mechanismus vzniku tohoto druhu smogu je velmi složitý, v troposféře jako chemickém reaktoru mohou probíhat následující reakce:

M
NO2. + O2: + světlo ----- NO. + O3
NO. + O3 ----- NO2. + O2:
_________________________________________
M
RH + OH. + O2: ----- RO2. + H2O
RO2. + NO. ----- RO. + NO2.
RO. + O2: ----- HO2. + R,CHO
HO2. + NO. ----- OH. + NO2.
_________________________________________

M
NO2. + OH. ----- HNO3
HO2. + HO2. ----- H2O2 + O2:
RO2. + NO2. ----- RO2NO2
-----
např.
_____

CH3COO2. + NO2. ----- CH3COO2NO2
-----

kde R jsou uhlovodíkové zbytky. Charakteristickými emisemi výfukových plynů automobilů jsou CO, CO2, NO a tzv. "reaktivní uhlovodíky", jako jsou alkany, aromaty a nízkomolekulární alkeny. Jen v našem případě jsou mezi uhlovodíky zařazeny též jejich kyslíkaté deriváty a nakonce všechny prchavé organické látky s výjimkou methanu.

Labels: