Monday, November 12, 2007

Voda ve stavebnictví

Přírodní vody se rozdělují na podzemní a povrchové. Povrchové vody obsahují o něco méně minerálních sloučenin než vody podzemní z důvodu ředění ještě vodami srážkovými.
Vodu ve stavebnictví lze rozdělit na vodu přidávanou do stavebního materiálu a na tzv. vodu náporovou, která se dostává do styku se stavebními konstrukcemi.

1) Důkaz některých látek ve vodě
a) Na+ : pokus jsme provedli pomocí kahanu a platinového drátku. Drátek se před zkouškou namočil v konc. kyselině chlorovodíkové a vyžíhal. Poté se namočil v roztoku sodné soli a zkusil v plameni. Přítomnost sodíku se projevila oranžovým zabarvením.

b) K : pokus jsme provedli znovu pomocí kahanu a platinového drátku. Drátek se před zkouškou namočil v konc. kyselině chlorovodíkové a vyžíhal. Poté se namočil v roztoku draselné soli a zkusil v plameni. Přítomnost draslíku se projevila fialovým zabarvením.

c) Ca2+ : do zkumavky jsme nalili mořskou vodu a přidali roztok šťavelanu amonného. V přítomnosti Ca2+ vznikla bílá sraženina šťavelanu vápenatého.

d) Mg2+ : do zkumavky jsme nalili mořskou vodu přidali několik kapek 0,5% roztoku titanové žluti a zalkalizovali přídavkem malého množství roztoku NaOH. Za přítomnosti Mg2+ vznikl červený roztok až sraženina povrchově vybarveného Mg(OH)2

e) NH+4 : do zkumavky jsme nalili závadnou vodu přidali jsme několik kapek Nesslerova činidla ( roztok K2HgI4 v hydroxidu sodném ). Díky obsahu NH+4 vzniklo žluté až oranžové zabarvení.

f) SO2-4 : do zkumavky jsme nalili mořskou vodu přidali jsme několik kapek roztoku chloridu barnatého.V přítomnosti síranů vznikla ve vodě bílá sraženina síranu barnatého BASO4.