Saturday, December 29, 2007

1) Slabe a silne elektrolyty: - Elektrolyt je latka, která ve svém roztavenem stavu, nebo ve vodnem roztoku vede elektricky proud a při elektrolyze se rozklada. Zakladni slozkou jsou ionty, cim je iontu vice- tim lepe elektrolyt vede el proud. Malo iontu- slaby elektrolyt, vice elektronu- silny elektrolyt. Ionty- kationty s kladnym el. Nabojem a anionty se zapornym el. nabojem. Elekrtolyty- roztoky kyselin, hydroxidu, soli taveniny hydroxidu
2) Vratne reakce:- Jsou reakce, které probihaji bud soucasne, nebo stejnou rychlosti, nebo za urcitych podminek rychleji jednim ci druhym smerem. Produkty spolu reaguji za tvorby puvodnich vychozich latek.
3) Kinetika reakci a faktory ovlivnujici jejich rychlost:- Studuje rychlost chemickych reakci a faktory, které tyto reakce ovlivnuji. Exotermni a endotermni reakce- Teplota- zvysenim vzrusta rychlost, Katalizatory- ovlivnuji rachlost reakce a po ukonceni jsou nezmeneny(biokatalizatory)
4) Disociace vody- vyjadruje také vztahemc(H+)*C(OH-)/C(H2O)=KC; H2O= H+OH-, rovnovazna konstanta. Rozklada se na ionty- Na zasadity aniont a kysely kationt= Gulberieluv zákon
5) Hodnota pH-zaporny logaritmus(dekadicky) koncentrace vodikovych iontu (oxonionovych)ph=-log(h+),(sorenstein) neutralni roz ph=7,kysele roz ph=mensi nez 7, zasadite roz ph=vetsi nez 7.
6) Neutralizace-je zpetna reakce k autoprotolyze (neutralni ph=7) H2O++OH-=2H2O,neutralizace se popisuje jako reakce kyseliny a hydroxidu pricemz vznika sul dane kyseliny a voda Hcl+HaOH=NaCl+H2Odiky neutralizaci stanovime obsah kyselin a hydroxidu v roztocich.