Monday, December 17, 2007

1) Typy vazeb v chem slouceninach a jejich charakteristika: Vazba kovova:- uskutecnuje se v atomech kovu v pevnem skupenstvi (vyjimka-rtut) mají vysokou teplotu tani a varu, vodice tepla a el. Energie. Kovalentni – nepolarni:- u prvku (H2,O2…); ve vode malo rozpustne, lepe v organickem rozpoustedle. Teplota tani a varu nizka, el nevodive. Iontova vazba.- uskutecnuje se mezi ionty, vetsi pevne krystalicke latky, ve vode rozpusne, v organ rozpoustedle nerozpustne. Vysoka teplota tani a varu, jsou vodive ve vodnem roztoku
2) Vazba iontova:- deltaX vetsi nez 1,7- extremne polarni chem. Vazba. Vznik aniontu a kationtu vzajemne poutanych elektrostatickou silou, vazba jednoduch,dvojna,trojna.
3) Vazba kovalentni:- polarni a nepolarni (je vyjadrena elektonegativitou). Vazbu s nestejnym rozlozenim hustoty vazebneho elektronoveho paru mezi sloucenymi atomy nazyvame Polarni chemicka vazba- jejim vysledkem je vytvoreni kladneho elektrickeho naboje na elektropozitivnejsim atomu a stejne velkeho zaporneho na prvku eletronegativnejsim.
4) Vodikova vazba: - Atom vodiku je jednovazny, vazba vznika u vetsiny sloucenin, na atomy prvku o vysoke elektronegativite, a malym atomovym polomerem, je vazan kovalentni, silne polarni vazbou.