Wednesday, January 23, 2008

1) Polymorfie, alotropie, izomorfie:- Polymorfie:- krystalicke latky, které se vyskytuji v ruznych krystalickych podobach(krystalicke modifikace), latka krystalizuje ve vice modifikacich. Alotropie:- prvek krystalizuje ve vice modifikacich. Izomorfie:-skupiny latek, které vytvareji krystaly stejneho typu, mohou vykrystalizovat ze smesi nasycenych roztokusmesne krystaly.
2) Oxidace a redukce:- reakce při niz dochazi ke zmene oxidacniho cisla prvku,nebo iontu castice,které uvolnuji elektrony zvysuji sve oxidacni cislo-redukovadla.Castice elektrony prijimajici snizuji sve oxidacni cislo-oxidovadla.
3) Rada napeti kovu,standartni elektronove potencialy:-standartni elektronove potencialy ruznych redoxnich systemu lze sestavit do takzvane rady napeti.prvky- castice s nejnegativnejsim potencialem mají nejvetsi tendenci uvolnovat elektrony a prichazet do iontoveho stavu, a naopak prvky s pozitivnim potencialem mají spise tendenci elektrony prijimat.
4) Elektrolyza:-katoda-zaporna-redukcni dej.anoda-kladna-oxidacni dej.Ponorime-li do roztoku elektrolytu dve elektrody a nechame jimi prochazet el proud,budou kladne nabite ionty putovat k zaporne elektrode(katode),zaporne ionty ke kladne elektrode(anode).castice odevzdaji elektrode el naboj a existuji pak jako samostatne molekuly, které reaguji se svým okolim.